Pilihan rawatan invasif minimum untuk regurgitasi injap mitral

Selepas pembedahan

Selepas prosedur Klip Mitral, anda akan kekal dalam unit rawatan rapi (ICU) selama kira-kira 24 jam untuk pemerhatian. Selepas itu, anda akan kekal berada di wad biasa selama tiga hingga lima hari. Namun, pasca penjagaan boleh berbeza antara hospital. Doktor yang merawat akan sentiasa menyelaraskan tempoh berada di wad dengan keperluan individu anda dan keadaan kesihatan anda.

Kebanyakan pesakit sudah menyedari pengurangan gejala dengan segera selepas pembedahan: kurang sesak nafas dan keupayaan fizikal bertambah baik. Walaupun begitu, selepas prosedur Klip Mitral, anda perlu terus mengambil ubat, terutamanya ubat untuk mencairkan darah dan untuk rawatan ketidakcukupan kardiak, yang mungkin wujud. Sangat penting untuk anda mematuhi arahan doktor dengan ketat berkaitan ubat anda dalam tempoh segera selepas pembedahan untuk mengelakkan risiko kesihatan.
Setelah anda dibenarkan keluar dari hospital, anda mestilah mengelakkan aktiviti yang cukup aktif (seperti mengangkat dan membawa) selama sekurang-kurangnya 30 hari. Majoriti pesakit yang mempunyai Klip Mitral tidak lagi memerlukan bantuan khas di rumah, selain daripada penjagaan berkaitan masalah lain.